Pentru intaia oara cuvântului „camion” a fost utilizat in anul 1611, facandu-se referire la rotile mici si puternice folosite pentru vagoanele de tunuri. In utilizarea sa extinsa s-au facut referiri si la carucioare pentru transportul incarcaturilor grele, o semnificație cunoscuta inca din 1771. Abia in anul 1930, apare definitia de „transportor de incarcatura grea, cu motor” si mai apoi cea de „autocamion”, care dateaza din 1901.
Iata cateva statistici despre camioane:
- Industria camioanelor colecteaza, in medie, venituri in valoare de 650 de miliarde de euro in fiecare an, aproximativ 5% din PIB-ul Americii.
- Se estimeaza ca industria camioanelor va creste cu aproximativ 21% in urmatorii zece ani.
- 77 de tone de combustibil foloseste anual in medie un camion in timp ce un autoturism obisnuit consuma aproximativ 2 tone/an.
- Datorita tehnologiilor moderne, camioanele diesel fabricate in prezent sunt mult mai puțin poluante, decat cele din anii 1800 – 1900. In 2017 ar fi nevoie de 60 de camioane pentru a egala emisiile de gaze de esapament ale unui camion din 1988.
- 75% din totalul marfurilor transportate pe uscat in Europa sunt transportate cu camioane.
- 14 miliarde de tone de bunuri se transporta anual in Europa pe cale rutiera.
- 85% din volumul de marfuri transportate in economiile moderne europene se efectuează pe distanțe mai mici de 150 de kilometri, unde celelalte forme de transport ar fi inaccesibile.
- 158.698 de camioane de transport de marfuri au fost exportate din spatiul european pe durata anului 2015. Valoarea lor totala este de 5,1 miliarde de euro si au creat un surplus comercial de 4,9 miliarde de euro.
- 8 ani este durata medie de folosinta a unui camion in spatiul european.
- Aproximativ 6,4 milioane de camioane, sunt inmatriculate in prezent in UE.
- Transportul de marfuri si distributia acestora este o afacere care la nivel european este estimata la un total de 250 miliarde de euro pe an.
- 50% din camioanele grele produse in Statele Unite ale Americii sunt fabricate pe platforme industriale detinute de constructori europeni si sunt produse utilizand tehnologie europeana.
- Evolutia tehnologica, a facut ca un camion nou sa poata transporta 1t. de marfa, pe o distanta de 100 de kilometri, utilizand in anumite circumstanțe doar 1 litru de carburant.
- Camioanele de generatie noua reprezinta doar 10% din totalul flotelor de camioane aflate in circulație.